OPTIMIZAREA FIINŢEI UMANE PRIN ORIENTAREA POZITIVĂ A GÂNDIRII ÎN PRACTICA YOGA
MOTTO:
"REUŞITA, FERICIREA ŞI BELŞUGUL NU VOR AJUNGE NICIODATĂ LA NOI ATÂTA TIMP CÂT NE VOM COMPLACE PE DRUMUL GÂNDURILOR DE SĂRĂCIE, NEFERICIRE ŞI GHINION".
În concepţia yoghină omul este un sistem microcosmic în care suma funcţiilor stabileşte comportamentul întregului. Funcţiile, la rândul lor, sunt determinate de intrările şi ieşirile de energie subtilă din sistem. Sistemul, cu ajutorul ramificaţiilor sale din interior, care devin solidare, se opune, printre altele, celui de-al doilea principiu al termodinamicii, care tinde să trezească şi să facă să crească dezorganizarea în funcţiuni. (EUTROPIA).
Dar omul nu este numai un sistem de funcţii, căci, în acelaşi timp, el este şi fericitul beneficiar al propriului psihic şi al propriului mental, al dorinţei de perfecţionare, al aspiraţiei către fericire şi al autocontrolului.
Loviturile vieţii, neşansele, durerile şi nedreptăţile creează uneori treptat. În psihicul uman, angoasele anticipative. Majoritatea dintre noi, dacă suntem şi rămânem foarte pesimişti, trăim într-un viitor ficţional care, suntem siguri că ne este profund defavorabil. Astfel, mulţi oameni, înaintea unui examen sau a unei confruntări existenţiale spun (şi cred adeseori cu tărie): "Nu voi reuşi, contextul nu-mă va favoriza nici de data aceasta."
Şi, cu toate că poate şi pare foarte ciudat, pentru cei care cred cu o convingere de nezdruncinat acest lucru, chiar aşa se vor desfăşura până la urmă aproape toate evenimentele şi lucrurile. Înţelepciunea românului glăsuieşte în acest sens foarte semnificativ, astfel: "Exact de ce ţi-e frică tocmai de aceea nu scapi".
La începutul secolului nostru, marele yoghin SWAMI SHIVANANDA, spunea: "Noi căpătăm încă de la naştere două pârghii psihice mentale extrem de periculoase sau, dimpotrivă, dătătoare a unei mari fericiri: sugestia şi autosugestia. Dacă vom şti şi le folosim permanent pe acestea în avantajul nostru, vom putea obţine cu o anumită uşurinţă mult mai mult de la viaţă. Este de neimaginat cât de mari sunt pierderile de energie subtilă, binefăcătoare la cei care mai mereu se sugestionează negativ."
Iată şi un exemplul fără să fie ziua noastră de naştere sau a cuiva din familie, poştaşul sună la uşă şi ne anunţă că avem o telegramă. Marea majoritate a oamenilor, mai ales atunci, gândesc, foarte pesimişti, fulgerător, că probabil sunt loviţi de o mare nenorocire! Exemplul acesta tipic este o sugestionare negativă. I
Revenind la yoghinul SWAMI SHIVANANDA, iată binefacerile pe care le aduce în organism, sugestia pozitivă:
"Schimburile subtil energetice şi nutritive înlăuntrul celulelor se intensifică, respiraţia e mai adâncă şi oxidarea se face astfel mai lesne, rinichii elimină mai repede toxinele, stomacul şi intestinele produc sucuri mai abundente şi de o mai bună calitate, glandele cu secreţie internă fabrică din abundenţă hormonii vieţii, creşte de asemenea numărul globulelor roşii din sânge... Şi aceasta e numai o parte, aceea somatici, a omului optimizat, care aduce, la rândul ei, echilibrul în psihic şi mental.
Prin 1950, de exemplu, un american foarte sărac, John Karden, a pornit un proiect strategic numai cu câţiva dolari în buzunar, la capătul căruia a devenit unul dintre cel mai mari bogătaşi din lume. El a scos chiar şi o carte despre reuşita lui fenomenală pe care a reeditat-o de 3 ori şi care a fost de fiecare dată un faimos best-seller. Cartea se numea "Manualul optimistului". Iată ce scrie el printre altele chiar în prefaţă: ''Prosperitatea, fericirea şi reuşita se creează mai întâi în minte şi în subconştient. Reuşita şi belşugul nu vor ajunge niciodată la noi dacă continuăm să rămânem numai pe drumul gândurilor de sărăcie şi ghinion! Gândurile suficient de puternice sunt forţe extraordinar de mari, reale, care intră în ţesătura vieţii şi, mai devreme sau mai târziu, ne formează caracterul. Dacă cultivăm deci numai gânduri de frică, ură, suspiciune, de nereuşită, încorporăm fulgerător în fiinţa noastră sufletească şi mentală aceste subtile energii, gânduri care, automat vor atrage, mai devreme sau mai târziu, toate relele de care ne-am temut şi ne temem... O pedeapsă inevitabilă mai ales pe cel care nu privesc decât partea rea a lucrurilor (pe care rl o inventează chiar şi când nu există), atrăgând astfel, din afară, tot coma ce mlntee lor pesimist! vede, aşteaptă şi cobeşte. Mulţi oameni ca potenţial lăuntric foarte bine înzestraţi produc puţin, pentru că mai mereu sunt victima unor sugestii rele sau deprimante...De timpuriu, am observat că asemenea oameni chiar plini de calităţi, erau până la urmă învinşi în diverse împrejurări de viaţă datorită sugestiilor de asemenea negative. Eu am început să-mi elimin acest prost obicei cu un exerciţiu zilnic: porneam să acţionez în orice şi ca o pagină albă, alungând din minte toate imaginile sau sugestiile colegilor care, cel mai adesea, erau deprimante şi le înlocuiam sistematic cu sugestii profund binefăcătoare, dătătoare de energie psihică...Am avut astfel, în scurt timp, o creştere enormă a randamentului lăuntric şi a dragostei de viaţă şi, de atunci, mi-am impus să respect permanent acest principiu, pentru tot restul vieţii"...
Ce-ar fi ca şi noi, yoghinii, să ne începem ziua cu acest simplu dar extraordinar de valoros exerciţiu ? Pentru început, desigur el ni se va părea greu să ne dezbărăm de vechile deprinderi rele dar TOTUŞI, să începem chiar de azi să ne eliberăm de tirania sugestiilor negative şi de spaimele adesea inventate doar de noi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu