TEHNICI DE ANTRENAMENT PENTRU VEDERE
1. O modalitate simplă de energizare şi relaxare a ochilor
O privire care mai mereu este încordată şi crispată nu numai că este obositoare, ci şi periculoasă pentru vedere. O deconectare cât mai profundă a întregului corp, datorită energizării ample pe care o produce, se va răsfrânge în mod conex şi asupra ochilor, dar este bine să acţionăm şi altfel atunci când ştim că există de asemenea un mijloc de relaxare şi energizare directă, cunoscut sub numele de PALMING (de la cuvântul englezesc ce înseamnă "palmare"). Iată cum se procedează: după ce în prealabil am realizat eventual TALASANA, un interval suficient de timp, închidem ochii pe trei sferturi, într-o obscuritate completă, adăpostind ochii fără să-i atingem cu degetele, în spatele palmelor, cu partea inferioară a mâinilor sprijinindu-ne de pomeţii obrajilor, degetele fiind pe frunte şi cu palmele căuş. În această poziţie, ochii vor beneficia nu numai de obscuritate, ci şi de căldura creată de mâinile noastre care vor transmite simultan pregnante energii subtile, perceptibile ca nişte furnicături (fiori), extrem de fine, la nivelul globilor oculari în totalitate. Starea va fi mult mai puternică mai ales dacă vom avea grijă să frecăm rapid mâinile una de alta imediat înaintea exerciţiului. În timpul exerciţiului propriu-zis, în afara senzaţiilor subtile amintite mai sus, este foarte bine dacă simultan, vom evoca vizual orice formă de amintiri, imagini vizuale cât mai agreabile, cum ar fi: un peisaj frumos, o scenă mirifică din copilărie, o impresie vizuală extrem de plăcută pe care am avut-o cândva, imaginea cât mai clară a unei fiinţe iubite... Această imagine cât mai precis şi intens evocată, va fi menţinută de voie, cât se poate, fără eforturi excesive, condiţia esenţială fiind ca imaginea evocată să fie cât mai plăcută pentru noi înşine. Practicaţi sistematic acest exerciţiu foarte simplu în aparenţă. Ne va ajuta să ne decontractăm rapid, permiţându-ne să ne ameliorăm în acelaşi timp considerabil memoria vizuală. În cazurile de oboseală a vederii, exersarea consecventă a PALMING-ului ne va permite să ne readucem vederea la normal, făcând posibil ca din punct de vedere vizual, să ne putem simţi în formă chiar şi după o activitate vizuală considerabilă.
2. Să reînvăţăm să privim
În ceea ce priveşte procesele extrem de complexe ale vederii, multe dintre ele încă enigmatice şi acum pentru oamenii de ştiinţă, mentalul şi fizicul nu sunt deloc independente. Dacă de exemplu ochiul unei fiinţe umane funcţionează bine dar aceasta, datorită neatenţiei, nu este aproape deloc conştientă de imaginile pe care ochiul le transmite sau fiinţa umană nu şi le aminteşte deloc, ea va trăi precum un orb. În această situaţie, va trebui prin urmare să ne formăm gradat câteva obişnuinţe binefăcătoare care, prin stimularea pregnantă a atenţiei şi a memoriei vizuale, ne vor permite să privim în mod superior, reuşind chiar să vedem ceea ce ne scăpa sau nu există pentru noi mai înainte. Este important de subliniat că vom reuşi să ne reeducăm rapid atenţia învăţând să distingem anumite aspecte vizuale, detaliind lucrurile, fiinţele şi fenomenele, în loc să le înglobăm printr-o privire fugitivă, superficială, generală şi oarbă. Exersând astfel, adesea chiar în aşa-zişii timpi morţi ai existenţei noastre cotidiene, vom remarca că ne vom regăsi mult mai repede obiectele pierdute, de exemplu stiloul pierdut ce se afla totuşi în faţa noastră pe masă. Ştiind însă că ajungem să vedem mult mai bine numai ceea ce cunoaştem deja, este necesar să ne ameliorăm considerabil memoria vizuală. Vom învăţa un exerciţiu simplu, la îndemâna oricui. Vom rememora cu precizie, închizând ochii şi evocând mental cât mai precis, modul de dispunere a camerelor unui apartament, felul în care este decorată fiecare cameră, modul în care este mobilată o cameră pe care deja o cunoaştem bine sau faţa vecinului sau a vecinei din metrou sau troleibuz. Această evocare mentală este însoţită de o confruntare atentă, concretă-fizică care constă în a privi efectiv după aceea zona evocată (Exemplu: evocarea vizuală când suntem la servici a unei anumite porţiuni sau a imaginii globale a camerei noastre pe care o vom privi apoi în realitate la întoarcerea de la servici, confruntând imaginea evocată mental cu realitatea concretă. În cazul în care vom constata diferenţe între imaginea evocată şi realitate, vom opera modificările care se impun pentru ca a doua zi imaginea evocată de noi să corespundă cât mai fidel realităţii concrete, fizice). Durata acestui exerciţiu va fi de 5 minute minim, zilnic, putând fi realizată oricând şi cu orice imagine care ni se pare semnificativă şi plăcută.
3. Exerciţiu simplu de rotaţie a ochilor
Ne puterii ameliora considerabil "bunăstarea vizuală", îmbunătăţindu-ne printr-o rotaţie simplă, la îndemâna oricui, mobilitatea ochilor, foarte adesea neutilizată, mai ales în cazul celor care poartă ochelari de vedere. Pentru aceasta este important să ne instalăm în faţa unei ferestre cu perdeaua trasă, la aproximativ 4 metri distanţa maximă de aceasta. Vom începe prin a privi succesiv colţurile ferestrei, pornind de sus, către dreapta. Se va repeta de minim 10 ori această operaţie, având însă grijă să clipim atunci când ajungem la fiecare colţ al ferestrei. După 20-30 de secunde de relaxare şi conştientizare a efectelor, vom reîncepe acelaşi exerciţiu, dar de această dată, cu ochii închişi, realizând fizic fiecare rotaţie a globilor oculari, dar pe o proiecţie mentală a ferestrei. Se va repeta apoi acelaşi exerciţiu în sens invers, de acelaşi număr de ori. În cazul în care la rotaţia într-un anumit sens, sau , remarcăm dificultăţi, aceasta exprimă deficienţe energetice ale energiei lunare sau solare şi într-un asemenea caz, se va exersa ceva mai mult în sensul în care am remarcat senzaţia de dificultate. În final se va realiza conştientizarea globală, percepând diferenţele de nuanţă ale stării, atât într-un sens de rotaţie cât şi în celălalt sens. Prin exersarea sistematică a acestui exerciţiu vom putea să ne ameliorăm şi să ne îmbunătăţim memoria. Pentru a ne antrena şi amplifica puterea de acomodare a privirii la diferite distanţe, putem recurge zilnic la lin exerciţiu eficient foarte simplu. Este suficient să ne creăm obişnuinţa, atunci când citim sau privim la televizor, să fixăm din timp în timp, cam de 15-20 de ori pe zi, obiecte ceva mai îndepărtate. Este important de asemenea, să ştim că toate jocurile cu mingea (ping-pong, tenis, fotbal), mai ales când sunt practicate sau urmărite doar în mod natural (nu la televizor sau filmate), la lumina soarelui, constituie de asemenea, pentru ochi, o excelentă formă de gimnastică.
4. Exerciţiu de clipire conştientă
Pleoapa este un fel de cortină care se coboară peste ochi pentru a-l lubrefia şi pentru a uşura într-un fel vederea, fracţionând-o. Din această cauză privirea încordată care este fixată inert, fără să se clipească, face ca ochii să devină arzători şi dureroşi. Prin urmare, este important să utilizăm acest reflex natural care este clipitul pentru a tonifia aceşti mici muşchi protectori şi pentru a ameliora irigarea ochilor printr-un masaj blând şi uşor. Pentru aceasta însă, este important să menţinem pleoapele cât mai sus cu putinţă şi, clipind, să le închidem cât mai strâns cu putinţă. Procedând astfel, vom simţi o uşoară presiune plăcută asupra corneei, în timp ce muşchii pielii, de la tâmplă până la urechi se vor contracta. Exersarea clipitului în această formă, cu o concentrare intensă, va determina o senzaţie inefabilă de forţă a privirii, irigând totodată pielea care înconjoară ochiul. Acest exerciţiu va, contribui la atenuarea ridurilor de tip laba gâştii şi a cearcănelor.
5. Efectele binefăcătoare ale soarelui
Pentru a ne ameliora şi reeduca vederea este important să reţinem că nu trebuie să ne fie frică de soare. Datorită energiilor sale subtile specifice, soarele, utilizat cu moderaţie, are efecte binefăcătoare nebănuite atât asupra ochilor cât şi asupra oricărei alte părţi a pielii, în special pentru că el ajută ţesuturile să se regenereze. Tocmai din această cauză portul ochelarilor de soare (cu sticle colorate), în afara cazurilor de extremă urgenţă (peisaje cu zăpadă, de exemplu), este neindicat, deoarece atrofiază în timp posibilităţile de, rezistenţă la lumină foarte puternică ca şi formele de acomodare la zonele întunecate cât şi la zonele cu lumină puternică. Dimpotrivă, trebuie să ne obişnuim să receptăm lumina cât mai bine. Pentru aceasta este indicat să ne antrenăm orientându-ne, atunci când este cazul, minim 5 minute pe zi, cu faţa orientată către soare, de preferinţă dimineaţa la răsăritul soarelui sau imediat după aceea. Dacă ne găsim într-o cameră, vom deschide larg ferestrele apartamentului pentru a beneficia direct de razele solare şi ţinând ochii închişi şi orientând cât mai bine faţa către soare vom balansa într-un tempo moderat capul de la un umăr la celălalt. În cazul acestui exerciţiu vom conştientiza captarea şi acumularea energiei subtile solare la nivelul globilor oculari. La încheierea acestui exerciţiu, înainte de a deschide ochii, izolaţi-i 5-10 secunde, în interiorul mâinilor (palmele căuş) conştientizând totodată starea pregnantă de energizare şi forţă vizuală mărită ce se instalează la nivelul ochilor. Acest exerciţiu face să crească rezistenţa împotriva "orbirilor" momentane generate de lumina intensă, aici fiind cuprinse chiar şi luminile farurilor.
RECOMANDĂRI
Nu lăsaţi niciodată ca diferite forme de iluminare insuficientă să vă obosească ochii. La şcoală, de exemplu, tablele negre prost iluminate pe care literele sunt indistincte strică vederea copiilor. Acasă, de exemplu, locul unde se fac lecţiile este bine să fie luminat printr-un bec de 150 W aşezat cât mai bine astfel ca lumina sa să vină din partea stângă, puţin în spatele umărului.
Aceste exerciţii vor fi practicate sistematic de către oricine, fiind utilizabile şi eficiente pentru toţi, mai ales dacă ştim să le adaptăm, cu puţin bun simţ, nevoilor proprii.
În cazul purtării ochelarilor corectivi vom avea grijă să renunţăm la aceasta timp de o oră şi jumătate de la sfârşitul exerciţiilor. De asemenea este indicat ca aceste exerciţii să fie practicate chiar şi seara înainte de culcare remarcând efectele de reeducare a vederii a doua zi dimineaţa fără a recurge la ochelari. Pe măsură ce vom remarca reglarea vederii şi îmbunătăţirea acesteia, vom recurge la reducerea cu câte o dioptrie la ochelarii corectivi. În cazul contrar, efectele curative vor fi anulate în mod negativ de purtarea ochelarilor corectivi al căror număr de dioptrii nu a fost proporţional redus cu efectele înregistrate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu