ANAHATA CHAKRA sau VAYU-GRANTHI
Principalul centru sau focar de control şi acţiune a energiei subtile a aerului (VAYU) este regiunea pieptului, care este şi sediul lui VAYU-GRANTHI. ANAHATA CHAKRA (VAYU-GRANTHI) include şi controlează activitatea plămânilor, a inimii, a timusului, precum şi activitatea mai multor alte glande secundare subordonate, precum şi a glandelor sudoripare şi a celor sebacee.
Aerul subtil este principalul element sau forţă vitală, atât protectoare, cât şi de acţiune, din fiinţă. Asemeni lui, principalele lui focare de activitate, şi anume plămânii şi inima, deţin funcţii vitale de mare responsabilitate Un sistemul-corp. Celelalte organe din corp îşi pot permite, în anumite limite, un repaus, dar cele două organe sus-menţionate, în mod obişnuit nu-şi pot opri activitatea. Zi şi noapte ele trebuie să lucreze. Un interval considerabil de repaus sau inactivitate din partea lor, în afara performanţelor yoghine perfect posibile, înseamnă intrarea fulgerătoare în odihna eternă sau moartea corpului fizic.
Atâta vreme însă cât toate organele şi glandele cuprinse şi controlate prin intermediul lui VAYU-GRANTHI rămân normal active şi în bună stare, toate funcţiile din sistemul-corp care depind de acestea se desfăşoară armonios, în condiţii optime, şi în nici o parte a corpului care depinde intim de activitatea lor nu poate surveni vreo dezordine. Deficienţa ce poate rezulta în cazul slăbirii activităţii acestora, atunci când centrul de forţă ANAHATA CHAKRA este slab energizat, nu poate fi suplinită de nici un alt sistem sau organ din corp. Activitatea sistemului circulator şi a sistemului nervos, precum şi activitatea altor organe din corp nu va mai fi corect coordonată şi, prin urmare, sistemul-corp se va îmbolnăvi cu uşurinţă.
TRĂSĂTURILE FIINŢEI UMANE LA CARE PREDOMINĂ VAYU-GRANTHI
Fiinţele umane la care acest centru energetic (VAYU-GRANTHI) este foarte bine trezit şi energizat în mod armonios sunt sănătoase şi pline de vigoare. O asemenea fiinţă umană deţine un autocontrol admirabil, prezintă un temperament foarte bine echilibrat, are o puritate plină de candoare a minţii şi a inimii şi în majoritatea acţiunilor sale dă dovadă de entuziasm şi altruism. O astfel de fiinţă umană este plină de bun simţ, inimoasă, sobră, liniştită, lipsită de egoism şi mereu atentă să nu facă pe nimeni să sufere. Ea impune respect şi stimă, trezind afecţiunea celor din jur. O fiinţă umană având VAYU-GRANTHI predominant activat în mod armonios în structura fiinţei sale este plină de bun simţ şi este mereu animată de bucurie. Ea radiază mai mereu o stare de armonie afectivă, inundând fiinţele din jurul său cu iubire, dublată de spontaneitate şi entuziasm.
Când, în schimb, acest centru de forţă (VAYU GRANTHI) este într-un fel oarecare diminuat ca energizare sau perturbat, fiinţa umană în cauză devine cu uşurinţă, pornind de la cele mai neînsemnate motive, neliniştită mental, este prea vorbăreaţă, neserioasă, nerecunoscătoare şi la cea mai mică nemulţumire, gata să-şi vorbească de rău binefăcătorii. Ea este în general slabă şi pipernicită, fiind totodată bruscă sau repezită în mişcări.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu