duminică, 20 mai 2012

PSIHOLOGIA SUCCESULUI - MARELE SECRET

PSIHOLOGIA SUCCESULUI
MARELE SECRET
OMUL ESTE O FIINŢĂ A SUCCESULUI, ce-şi realizează cu succes ORICE ţel.
Primul pas este alegerea unui ŢEL.
ŢELURILE tale trebuie să fie clare.
Să presupunem că ţelurile tale supreme sunt iubirea şi bogăţia. Ştii cu precizie ce sumă de bani foreşti? Şi până la ce dată? Ce vei da înapoi? Este un lucru demonstrat de experienţă că nu există să obţii ceva, fără să dai înapoi ceva - chiar dacă mai puţin sau altceva.
Dar persoana dragă a cărei iubire vrei s-o cucereşti? Ştii exact cum trebuie să arate? Ce culoare a ochilor şi a părului să aibă? Cam ce înălţime şi ce talie? Ce concepţii de viaţă? Cum vede ea căsătoria? Ce veţi face după aceea pentru a menţine o căsătorie fericită? Cum vă veţi comporta împreună unul faţă de celălalt? Dar cu copiii? Care dintre aceste detalii sunt indispensabile?
Poate doreşti să-ţi schimbi un obicei sau modul de a reacţiona într-o anumită situaţie. Poate doreşti să-ţi însuşeşti obiceiul de a ţine minte mai mult şi mai bine. Sau obiceiul de a gândi pozitiv, optimist; obiceiul de a fi fericit. Sau obiceiul de a reacţiona într-un anumit fel într-un gen de situaţii. Ştii exact ce obicei vrei să-ţi însuşeşti? Ştii exact care este reacţia pe care o doreşti într-o anumită situaţie? Le vezi clar în imaginaţia ta? Ce efect vrei ca ele să producă?
Este esenţial ca ţelurile pe care doreşti să le realizezi să fie foarte clare. Pentru aceasta trebuie să VIZUALIZEZI - să vezi în imaginaţia ta - o serie de detalii. Ţelul se prezintă totdeauna ca o imagine în mintea noastră. De asemenea, realizarea lui se prezintă în mintea noastră tot ca o imagine: imaginea ţelului împlinit. În alcătuirea acelei imagini este necesar să-ţi foloseşti toate simţurile: Ce vei vedea ÎN MOMENTUL realizării unui anumit ţel al tău? Ce obiecte? Ce persoane? Ce vei auzi? Ce vei gândi? Cum te vei comporta? Cum vei reacţiona? În unele cazuri te poţi gândi la parfum şi gust - în funcţie de ţelul pe care ţi l-ai trasat.
Apoi gândeşte-te la ce vei face DUPĂ împlinirea acestui ţel? Iarăşi: văz, auz, atingere, gând, comportare, reacţie, miros, gust.
Un alt lucru deosebit de important este tăcerea. Niciodată să nu spui nimănui care îţi sunt ţelurile. De ce? Pentru că pe mulţi îi deranjează faptul că tu te lupţi să-ţi realizezi un vis, un ideal, un ţel, în timp ce ei sau au renunţat la ale lor, sau îşi amintesc cât de departe se află de idealurile lor.
Unii vor râde de tine, vor fi ironici sau sarcastici, sau îşi vor exprima îndoiala lor în legătură cu capacităţile tale de a realiza aşa ceva. Alţii îţi vor spune că n-ai tu nevoie de aşa ceva. Unii îţi vor explica foarte convingător de ce îţi este imposibilă realizarea ţelului respectiv. Alţii îţi vor aminti că este mai bine să te mulţumeşti cu ceea ce ai. Cred că-ţi este cunoscut proverbul cu nemulţumitul căruia i se ia darul... etc, etc.
Dacă te îndoieşti de capacitatea ta de a-ţi atinge acest ţel, ai foarte puţine şanse de reuşită.
Omul are permanent un MĂNUNCHI DE ŢELURI.
Pentru o viaţă echilibrată, toate aceste ţeluri trebuie să se armonizeze unele cu celelalte, să se împace unele cu celelalte, să se susţină, stimuleze şi echilibreze unele pe celelalte.
Întreabă-te, deci, cum se împacă ţelul tău de bogăţie cu cel de iubire, cu cel profesional (în cazul în care acesta nu este mijlocul de realizare al ţelului de bogăţie), cu ţelul de menţinere a sănătăţii tale fizice şi psihice, cu cel al calităţii de soţ, cu cel al calităţii de părinte, cu cel al calităţii de prieten, cu ţelul tău social, cu cel politic, cu cel spiritual. Oare, dând prea mare atenţie unuia, nu îl neglijezi prea mult pe altul? Ignorarea îndelungată a unuia dintre aceste ţeluri poate să producă un dezechilibru, o dizarmonie ce afectează serios realizarea celorlalte ţeluri, dacă nu chiar îţi ruinează existenţa. Întreabă-te, de asemenea, ce efect are realizarea unui ţel de-al tău asupra persoanelor din jurul tău. Afectează realizarea unui anumit ţel al tău în BINE pe cel de lângă tine şi societatea în care trăieşti? Şi se împacă el BINE cu concepţiile tale de viaţă? Fii sincer.
Este, de asemenea, foarte important să-ţi formulezi în scris ţelurile majore - succint, dar clar. Acest lucru face ca realizarea ţelurilor să fie îndepărtată din zona hazardului, să fie adusă sub controlul tău.
Trebuie să-ţi fixezi ţeluri realizabile. Dacă ele sunt foarte înalte, trebuie să ai în vedere PRINCIPIUL GRADUALITĂŢII. Astfel, îţi fixezi mai întâi ţeluri mai mici, mai uşor realizabile, care să te ducă mai aproape de înaltele tale ţeluri, să te ţină pe calea cea bună. Fiecare succes mărunt îţi dă mai multă energie şi-ţi sporeşte permanent încrederea în realizarea planurilor tale majore.
Dacă te atrage, să zicem, muzica şi simţi - cu alte cuvinte, crezi - că ai putea şi tu să cânţi la fel ca Madonna, aceasta nu înseamnă că mâine dimineaţă vei putea să cânţi ca ea.
Având în vedere acest principiu al gradualităţii. PLANUL pe care ţi-l faci în vederea realizării ţelului tău trebuie menţinut flexibil, adaptabil la condiţiile în permanentă schimbare. Pe măsură ce avansezi spre ţelurile tale majore, este nevoie să introduci noi elemente în - sau să renunţi la unele sau altele din - planul tău general de acţiune.
A acţiona după un plan propriu - chiar dacă, flexibil - înseamnă, în primul rând, a te autodisciplina, a-ţi organiza viaţa pentru a reuşi a-ţi realiza ţelul. respectând drepturile celor din jurul tău. Omul doreşte LIBERTATEA pentru a putea să-şi creeze oportunităţi, ocazii norocoase pentru împlinirea ţelurilor sale, acţionând după un plan propriu, cinstit. Astfel, el foloseşte libertatea în primul rând pentru a se autodisciplina. Autodisciplina îl ajută pe om să evite sau să înlăture pericolele pe care libertatea le aduce cu sine. Numai folosită în acest fel, libertatea este aducătoare de bine, de fericire şi progres.
De asemenea, DATA până la care ai stabilit să-ţi împlineşti o anumită dorinţă, să-ţi atingi un anumit ţel trebuie să fie o limită, nu o restricţie. Nu-ţi taie nimeni gâtul dacă depăşeşti un pic termenul, deşi este plăcut atunci când reuşeşti să-ţi atingi ţelul chiar înainte de termen. Această dată nu trebuie să fie o problemă de viaţă şi de moarte. Este o problemă de satisfacţie mai curând sau mai târziu obţinută. Şi nu confunda satisfacţia cu FERICIREA. Pe tot parcursul acestui drum spre ţel poţi fi fericit, poţi să ai o stare psihică plăcută - mulţumită puterii tale de a-ţi controla gândurile. Fereşte-te de a aştepta până la împlinirea ţelurilor pentru a te considera fericit. Fii fericit pe tot parcursul călătoriei tale spre ţelurile tale.
Ţine bine minte: orice ţel este realizabil mai devreme sau mai târziu, într-un fel sau altul.
Omul poate realiza orice mintea sa poate concepe şi crede. Trebuie să ai în vedere, însă, principiul gradualităţii.
Aminteşte-ţi că orice eşec este temporar. Cazi de şapte ori, ridică-te de opt ori, zice un proverb japonez.
Fi PERSEVERENT, urmăreşte-ţi ţelurile cu înverşunare, cu o încăpăţânare de catâr. În faţa unui eşec, sta puţin şi vezi ce s-a întâmplat, gândeşte şi analizează cauzele lui, trage învăţăturile necesare; apoi mergi mai departe, uitând eşecurile, păstrând doar învăţăturile. Trebuie să ai în minte ceea ce vrei să realizezi, nu ceea ce vrei să se întâmple.
Ţelurile tale majore trebuie să-ţi devină o obsesie, care să alterneze permanent între conştient şi subconştient. Conştientizezi imaginea unuia dintre ţelurile tale, te gândeşti la un anumit ţel al tău când verifici dacă acţiunile tale te duc pe drumul cel bun, spre realizarea ţelului respectiv; apoi îl uiţi, adică îl transferi în subconştient, în memorie.
De multe ori, oamenii renunţă la ţelurile lor tocmai când - de fapt - se află la un pas de împlinirea lor.
Când în faţa ta apar OBSTACOLE, de cele mai multe ori este bine să nu-ţi pierzi timpul şi energia încercând să te lupţi cu ele. Ocoleşte-le treci pe lângă ele! În cazul în care pentru realizarea ţelurilor tale îţi este absolut necesar să obţii un lucru, să înfrângi un anumit obstacol, atunci concentrează-te asupra lui. Înseamnă că acela este, de fapt, un ţel intermediar, unul dintre ţelurile tale mici.
După cum vezi, ceea ce te ţine în ACŢIUNE permanentă şi îţi dă energia sunt ţelurile tale. Nimeni nu este leneş atunci când are ţeluri ce-l inspiră. Ele te fac să te mişti cu însufleţire spre mici realizări în drumul tău spre marile tale realizări; ele te fac să simţi că trăieşti, că trăieşti intens; ele îţi dau sens în viaţă. Tu trebuie doar să-ţi doreşti cu ardoare realizarea lor.
Deci trebuie să ştii ce faci, să acţionezi, nu doar să ai intenţii bune.
PORNEŞTE, deci, la ACŢIUNE chiar ACUM.
Chiar dacă, să zicem, n-au încă un plan prea clar, acţionează deja! Planul îl faci şi-l clarifici pe parcurs, îţi vine în timp ce acţionezi. Mecanismul tău automat, de îndată ce are imaginea clară a unui ţel, se pune în funcţiune în vederea realizării lui şi-ţi dă ideile necesare pentru făurirea planului.
Deci ACŢIONEAZĂ!
STABILIREA DE ŢELURI este o constantă a vieţii. Dacă vrei să simţi că trăieşti şi dacă vrei să ai o viaţă cât mai lungă, trebuie să ai permanent ţeluri importante, să-ţi stabileşti ţeluri în mod continuu, păstrând pe tot parcursul realizării lor un bun echilibru, o bună armonie în cadrul mănunchiului tău de ţeluri.
Fă din ţelurile tale un mijloc, nu un scop în sine.
Stabileşte-ţi dinainte POST - ŢELURI. Ce vei face cu ceea ce ai realizat, ce vei face DUPĂ realizarea unui anumit ţel?
Ştii de ce mulţi dintre cei ce ies la pensie mor la câteva luni după atingerea acestei dorinţe? Tocmai pentru că ei uită să-şi stabilească din timp post - ţeluri. Ce vor face după ieşirea la pensie? Cum vor întrebuinţa imensul timp liber pe care-l vor avea? etc.
La fel se întâmplă cu multe căsătorii. După realizarea ţelului de căsătorie apar multe nemulţumiri, care sau o fac nefericită, sau duc la divorţ. De ce? Tocmai pentru că se uită un element esenţial: stabilirea în comun şi din timp a post - ţelurilor. Cum va fi după aceea, când cei doi îndrăgostiţi se vor afla aproape tot timpul împreună? Cum se vor comporta în noua situaţie? Ce vor avea de realizat împreună?
Cu averile se întâmplă acelaşi lucru. Trebuie să ştii dinainte ce vei face după realizarea unei anumite sume, cum vei întrebuinţa suma respectivă, care îţi va fi ţelul următor.
Dacă îţi propui să-ţi schimbi un obicei sau un mod de a reacţiona, analizează bine efectele pe care le va produce asupra ta şi asupra celor din jurul tău noul obicei sau noua reacţie, stabileşte dinainte cum te vei folosi de ele.
Ziceam mai devreme că ţelul se prezintă în mintea noastră ca o imagine clară, detaliată. IMAGINAŢIA este cea care ne ajută să revedem lucruri sau fapte din trecut, să realizăm creativ orice acţiune prezentă, sau să zburăm spre o imagine a viitorului - un viitor mai bun, dorit. În toate aceste cazuri - trecut, prezent, viitor - noi suntem creativi, întrucât cu ajutorul imaginaţiei aducem detalii noi, originale atât în imaginile văzute cu ochii minţii cât şi în activităţile noastre.
IMAGINAŢIA ne ajută să ne DIRECŢIONĂM mecanismul automat după voinţa şi dorinţa noastră; ne ajută să ne stabilim ţeluri şi să le VIZUALIZĂM. Ea este esenţială pentru împlinirea ţelurilor noastre, deoarece ea este aceea care ne ajută să ne construim imagini - ţel clare. ea face, deci, posibilă atât stabilirea cât şi împlinirea de ţeluri.
Orice realizare se bazează pe o dorinţă anterioară, pe imaginea lucrului dorit văzut dinainte, pe VIZUALIZAREA ţelului şi a împlinirii lui. Eu, de exemplu, încă din clasele primare ştiam exact care îmi era ţelul următor absolvirii liceului mă vedeam deja ca student al Universităţii din Bucureşti. De asemenea, m-am imaginat vizitând SUA cu mult înainte de a avea vreo şansă să realizez acest lucru.
Cum m-a ajutat imaginaţia în aceste realizări? Cel puţin în două feluri:
1. Imaginile realizate cu ajutorul acestei însuşiri umane, au devenit imagini - ţel pentru mecanismul meu automat; acesta a lucrat permanent asupra lor, dându-mi energie să acţionez pentru realizarea ţelurilor respective, atrăgând totodată oportunităţi spre mine şi efectiv împingându-mă spre realizarea lor. Păstrează în ochii minţii tale o imagine despre tine însuţi mai multă vreme şi suficient de constant şi vei fi tras către ea, spune doctorul Harry Emerson Fosdik.
2. În momentul în care am ajuns să trăiesc în realitate acele ţeluri m-am comportat natural, degajat, nu m-am simţit stresat de schimbările imense din viaţa mea. Totul era aşteptat, cunoscut dinainte, ceea ce m-a ajutat să merg cu bine înainte.
Pentru a ne putea folosi cât mai eficient de această capacitate excelentă - imaginaţia noastră - trebuie să ne-o exersăm şi să ne-o stimulăm constant. Acest lucru îl putem face prin citire de romane, prin vizionare de filme, prin jocul fanteziei, etc - adică prin întrebuinţare. Atunci când citeşti un roman, de exemplu, găseşti acolo doar schiţate nişte personaje, nişte peisaje, nişte situaţii. Tu, cu imaginaţia ta, umpli aceste imagini, vezi în întregime personajele, peisajele, situaţiile. Le vizualizezi. Îţi exersezi imaginaţia. Altădată, te joci cu imaginaţia, spunându-ţi: Ce-ar fi să...?, sau Ce-ar fi dacă...?, sau Ce bine ar fi să...!
Încearcă acuma să-ţi imaginezi un loc în care te-ai simţit plăcut, destins, relaxat. Un loc la munte, lângă un râu; sau la mare, întins la soare; sau în mijlocul unui lan de grâu, vara. Foloseşte-ţi toate simţurile: Ce auzeai? Şopotul râului, ciripitul păsărelelor? Ce mireasmă avea iarba? Cum te mângâiau razele soarelui? Ce vedeai? Sau poate stăteai cu ochii închişi? Ce gust aveai în gură? La ce te gândeai?
Apoi, încearcă să-ţi imaginezi cât se poate de amănunţit cum ai dori să se desfăşoare o acţiune pe care urmează s-o întreprinzi sau un eveniment pe care îl vei trăi în curând.
Dacă tu însuţi nu-ţi stabileşti ţeluri, înseamnă că laşi pe alţii să facă acest lucru pentru tine. Şi dacă nu-ţi fixezi tot timpul ţeluri, dacă nu ai grijă şă-ţi controlezi gândurile, schimbările permanente ce au loc în jurul şi-n sinea ta te stăpânesc, în loc să le stăpâneşti tu pe ele.
Unele idei vă pot venii în somn, chiar prin vise. Este bine să te scoli în acest moment şi să-ţi notezi repede ideea pe hârtie; altfel s-ar putea s-o uiţi. Ideile sunt ca ielele, spunea un poet român: aşa cum vin, aşa pot dispărea. De aceea s-a inventat pixul acela cu bec, pe care-l poţi folosi şi noaptea pe întuneric.
DIRECŢIONEAZĂ-ŢI subconştientul în direcţia dorită, el va lua acest lucru ca o realitate fizică, nu va face distincţie între imaginaţie şi real.
Pentru a-ţi putea direcţiona mecanismul automat, pentru a-l face să preia o imagine aleasă de tine, pentru a-ţi împlini un anumit ţel, este deosebit de important ca tu să-i prezinţi mecanismului tău automat imaginea ţelului tău împlinit. Trebuie să trăieşti această imagine ca şi cum aceasta ar fi imaginea adevărată a realităţii tale prezente, ca şi cum ţelul tău tocmai s-a împlinit. Pleacă totdeauna de la adevărul demonstrat de experienţă că la orice problemă sau dorinţă există o soluţie - într-o formă sau alta, mai devreme sau mai târziu. Numai astfel - trăind în prezent imaginea ţelului împlinit - poţi să ajungi să ai emoţiile, sentimentele adecvate reuşitei; numai astfel alungi orice îndoială din imaginea realităţii pe care i-o prezinţi mecanismului tău automat.
Este, de asemenea, deosebit de important să uiţi să-ţi incomodezi mecanismul automat prin încercarea de a-l controla dacă-şi face sau nu datoria. N-ai cum să conştientizezi ceea ce se petrece în subconştientul tău într-un anumit moment.
Trebuie să-ţi calculezi toate RISCURILE posibile ÎNAINTE să iei hotărârea de a face un anumit lucru. Însă după ce ai hotărât să faci un anumit lucru şi ai dat comanda de acţiune, doar acţionează. Lasă în seama mecanismului automat să execute restul, fii natural, fii tu însuţi.
Şi în cazul în care urmăreşti un ţel mai îndepărtat, un ţel mai greu de realizat tu doar acţionează cu perseverenţă, nu te îngrijora, nu sta să te gândeşti prin ce mijloace anume vei realiza acel ideal. Mijloacele, ideile, planurile, oportunităţile (= ocaziile, circumstanţele favorabile) îţi vin pe parcurs, în timp ce acţionezi. Acţionează ACUM!
Ţelurile tale îţi sunt deja clare, şi ai dorinţa de a ţi le împlini. Dar dorinţa ta are nevoie de unele elemente pentru ca mecanismul tău automat să preia aceste imagini - ţel şi să lucreze asupra lor pentru a le face realitate concretă. fereşte-te de a confunda o DORINŢĂ PROFUNDĂ cu o speranţă sau cu o vrere sau cu o dorinţă pur şi simplu.
Pentru ca să reuşeşti să transferi aceste imagini - ţel din conştient în subconştient, pentru ca să le poţi înmâna mecanismului tău automat, dorinţa ta profundă trebuie să fie însoţită de credere, sentimente şi emoţii.
ÎNCREDEREA - sau neîndoiala - o dobândeşti prin autosugestie, adică prin afirmarea repetată de către tine însuţi a unor lucruri - indiferent dacă aceste lucruri sunt adevărate sau nu. Dacă îţi repeţi de mai multe ori un lucru - indiferent ce - ajungi să-l crezi, adică ajungi să-l accepţi mai întâi ca fiind posibil şi apoi, ca fiind adevărat. Doară există o bine - ştiută vorbă românească, ce spune că dacă repeţi o minciună de prea multe ori ajungi s-o crezi tu însuţi, ajungi să te minţi pe tine însuţi. Spune-ţi că în mod cert vei reuşi să-ţi îndeplineşti ţelurile tale, că drumul spre realizarea lor îţi este deschis, că poţi să faci acele lucruri, că stă în capacitatea ta să reuşeşti acele lucruri.
Deci încrederea o poţi obţine prin voinţa ta proprie, deoarece ea se dezvoltă prin repetarea voită de afirmaţii.
Ce ai reuşit prin această credere, prin aceste afirmaţii adevărate? Ai reuşit să-ţi ÎNTIPĂREŞTI în creier ca posibilă şi adevărată imaginea - ţel, ca posibile şi adevărate imaginile ţelurilor tale.
Următorul pas: ar trebuie să încarci această imagine - ţel cu EMOŢII puternice, cu vibraţii puternice, precum entuziasmul şi exuberanţa. Emoţia este energia pe care noi înşine o punem în mişcare. Şi depinde numai de noi în ce sens mişcăm această energie.
Cum reuşeşti acest lucru? Foloseşte una din următoarele metode, sau ambele:
1. Transpune-te în imaginea ţelului tău împlinit şi trăieşte-o intens. Trăieşte exact emoţiile pe care ţi le închipui că le vei trăi în momentul împlinirii ţelului. Trăieşte emoţiile ţelului împlinit. Trăieşte ca şi cum ţelul ţi s-a împlinit deja. Imaginează-ţi exact cât de fericit ai fi în momentul acela, care ar fi reacţia şi sentimentele celor dragi atunci când te-ar vedea atingându-ţi ţelul respectiv. Introdu şi alte detalii: ce obiecte, ce persoane, ce peisaj ai vedea atunci, ce-ai auzi, etc. Cu cât mai multe detalii, cu atât mai clară imaginea şi cu atât mai adecvate emoţiile tale.
2. Împrumută din trecutul tău emoţii de succes. Orice om are în trecutul său realizări - oricât de mici ar fi acestea. Gândeşte-te şi aminteşte-ţi exact ce ai simţit în momentul unei asemenea realizări din trecut. Transpune acea simţire puternică, acea emoţie în imaginea împlinirii ţelului tău actual.
Astfel reuşeşti să-ţi creezi acea emoţie a succesului, emoţie ce pune mecanismul automat în acţiune asupra imaginii ţelului respectiv, atrăgând după sine reuşita. Nimic nu are mai mult succes decât succesul însuşi, spune un proverb englezesc.
Exersează acum, te rog, cele două metode.
Ce-ţi rămâne de făcut atunci când eşti cuprins de emoţii negative, precum frica, neîncrederea, supărarea, mânia? Te simţi tentat să te lupţi cu ele? N-ai cum să te lupţi cu ele, deoarece luptându-te cu ele nu faci decât să le sporeşti. Atunci ce trebuie să faci? Trebuie să le înlocuieşti imediat cu altele bune. La baza emoţiilor noastre se află gândurile noastre.
Emoţiile noastre sunt produse de gândurile noastre. Ştii bine că aşa cum gândim, aşa simţim. Orice gând rău îl poţi înlocui imediat cu unul bun. Înlocuieşte, deci, gândul de pericol cu unul de ocazie favorabilă.
Emoţiile negative trebuie văzute ca o provocare, nu ca o ameninţare. Ele trebuie să-ţi producă o agresivitate constructivă, bine dirijată spre împlinirea ţelurilor tale - în loc de laşitate (renunţare) sau luptă zadarnică (împotriva lor).
Dorinţa ta de a realiza un anumit ţel trebuie să fie arzătoare, să fie o obsesie şi totodată trebuie s-o uiţi. Cum adică, totodată s-o uiţi?
Este vorba de această alternare permanentă între cele două planuri: conştient şi subconştient. Ţelul, imaginea unuia dintre ţelurile tale o conştientizezi şi o trăieşti numai la început - cam douăzeci de zile - dimineaţa şi seara, câteva minute, până o ÎNTIPĂREŞTI în creier şi o transferi mecanismului automat din subconştient. Apoi o conştientizezi - o aduci în memorie - doar din când în când, atunci când verifici dacă te afli pe drumul cel bun, pentru a şti dacă ai de făcut unele adaptări la noile circumstanţe. În restul timpului, însă, tu îţi vezi de activităţile tale, trăieşti în realitate, nu în imaginar, uitând această imagine - ţel, adică aruncând această imagine - ţel din conştient undeva în subconştient, în memorie. Astfel ea stă doar la îndemâna mecanismului tău automat, care lucrează constant asupra ei - şi fără să fie stânjenit în funcţionarea sa de către controlul conştientului.
Acum ai reuşit să faci prin această întipărire în creier a imaginilor ţelurilor tale împlinite însoţite de emoţiile pozitive corespunzătoare. Ai reuşit să-ţi MAGNETIZEZI creierul, care se află acum într-o stare de vibraţie corespunzătoare ţelurilor tale.
Gândurile subconştiente sunt cele pe care noi nu le conştientizăm permanent. Noi putem conştientiza numai un gând într-un moment. Gândurile subconştiente sunt generate de imaginile subconştiente, întipărite în creier prin afirmaţii repetate sau prin afirmaţii plus emoţii.
Acum, odată ce ţi-ai magnetizat creierul pentru realizarea gândurilor tale dorite, a ţelurilor tale, ai reuşit să faci ca o parte din aceste zone ale creierului tău să se afle în acelaşi tip de vibraţie, să se armonizeze unele cu celelalte. Ele emit acum unda corespunzătoare ţelurilor întipărite acolo. Cu alte cuvinte, aceste zone tridimensionale ale creierului tău, în care se află întipărite gânduri, ţeluri, învăţături, sunt computere ce lucrează pe baza programelor (= gânduri, ţeluri, învăţături) introduse în memoria lor. Prin magnetizarea creierului spre obţinerea anumitor ţeluri, ai reuşit să pui în legătură unele cu altele diferite computere ce lucrează împreună sub un control unic pentru realizarea respectivelor tale ţeluri.
Astfel, eşti capabil să urmăreşti MAI MULTE ţeluri în acelaşi timp: iubire, belşug, sănătate, profesiune, conduită, etc. Este important, însă, ca atunci când acţionezi să-ţi concentrezi atenţia asupra unui anumit lucru într-un moment.
Creierul tău magnetizat atrage, pe lângă idei adecvate, şi ocazii, adică circumstanţe favorabile împlinirii ţelurilor tale.
O imagine pozitivă a viitorului nu numai ne arată cum să ajungem acolo, ea ne trage spre ea ca un magnet.
De fapt, magnetul se află în creierul nostru, noi fiind cei care atragem oportunităţile împlinirii acestor imagini, a realizării ţelurilor noastre.
Nu te ÎNGRIJORA!
Deoarece în momentul în care te îngrijorezi ai în minte imaginea a ceea ce nu vrei să se întâmple, imagine pe care o încarci cu emoţii negative - îngrijorare, teamă, frică. Astfel reuşeşti să-ţi magnetizezi creierul, punând la îndemâna subconştientului tău automat imaginea lucrului nedorit, încărcată cu emoţii. Subconştientul, nefăcând deosebirea între negativ şi pozitiv - se pune pe treabă pentru a face ca imaginea realităţii percepute de conştient să coincidă cu cea percepută de el - în cazul acesta, imaginea lucrului nedorit. Totodată, creierul magnetizat, prin vibraţiile şi undele specifice gândului respectiv, atrage vibraţiile corespunzătoare - atrage ceea ce se obişnuieşte a se numi ghinion.
1. Ai văzut imaginea ţelului în mintea ta - ai construit în imaginaţia ta imaginea faptului nedorit;
2. Ţi-ai zis: vai, să nu se-ntâmple...; s-ar putea să...- te-ai jucat cu gândul ce-ar fi să...
3. Ai acceptat faptul nedorit ca fiind posibil - ai presupus că este posibil ca acel fapt să se producă;
4. Ai repetat acest gând, această imagine de mai multe ori - ai întipărit-o în creier;
5. Ai adăugat emoţii negative: îngrijorare, teamă, frică - ţi-ai magnetizat creierul punând , în acţiune în sens nedorit mecanismul tău automat, pentru care imaginea respectivă a devenit adevărată.
Arhisuficient să atragi circumstanţele negative.
În acelaşi fel poţi să faci în mod voit să apară CIRCUMSTANŢELE FAVORABILE, OPORTUNITĂŢILE.
Iată, deci, cum poţi să transformi o situaţie rea într-una bună. Te menţii calm, degajat, relaxat, uiţi ceea ce este rău şi te gândeşti la lucruri bune.
OCAZIA este un lucru tare ciudat. ea poate să apară dintr-o cu totul altă parte decât te aştepţi.
Există şi multe situaţii în care în spatele lui NU se ascunde un DA.
Este important să-ţi analizezi înfrângerile şi reuşitele din trecut şi să înveţi cum să TRANSFORMI o situaţie negativă într-o situaţie pozitivă, într-o ocazie.
PRINCIPIUL TRANSFORMĂRII UNEI SITUAŢII RELE ÎNTR-O OCAZIE, se poate aplica pentru GRĂBIREA unui succes, pentru obţinerea unui succes rapid, brusc. Cum? Prin crearea VOITĂ a unei situaţii negative, încordate, urmată de săritura la pozitiv.
Voinţa este, alături de conştiinţă şi imaginaţie, un element esenţial.
Iubirea pentru şi de la cei din jurul tău îţi dă un surplus de energie, pe care o foloseşti în realizarea ţelului tău de bogăţie.
(Aşa cum gândeşti despre celălalt, aşa cum te porţi cu el, tot aşa îţi răspunde şi el. Acest adevăr nu este valabil numai în iubire, ci în orice gând şi comportament al nostru faţă de cei din jurul nostru. Vibraţiile creierului nostru, corespunzătoare gândurilor noastre, produc unde ce lovesc creierele celorlalţi, producându-le vibraţii asemănătoare - deci, gânduri asemănătoare. Aşa cum gândeşti despre tine, aşa eşti sau devii.)
Pentru a ajunge la o bogăţie mai mare, trebuie să-i ajuţi pe oameni mai mult, sau trebuie să ajuţi mai mulţi oameni sau trebuie să faci ambele lucruri. Sunt unele domenii - precum cele ale actoriei, sportului şi multe altele - în care se pot câştiga enorm de mulţi bani. Prin acest gen de activităţi ajuţi mulţi mai mulţi oameni decât prin alte genuri de activităţi: îi distrezi, îi entuziasmezi, le produci plăcere, îi stimulezi să muncească mai mult şi mai bine, etc, etc.
A te strădui să obţii cât mai mult prin propriile tale merite nu este un act egoist, întrucât acest lucru înseamnă în primul rând a da cât mai mult. Astfel poţi fi mândru de realizările tale, admirat şi apreciat.
Dorinţele tale fireşti de iubire şi bogăţie se stimulează reciproc. realizarea ţelului tău de iubire îţi dă o mulţime de energie. Realizarea ţelului tău de bogăţie îţi dă, de asemenea, un mare surplus de energie.
Îţi amintesc faptul că trebuie să te fereşti de a-ţi face griji în legătură cu mijloacele specifice prin care îţi vei realiza ţelurile tale de iubire şi bogăţie, în cazul în care acestea sunt ţelurile tale majore. Mijloacele adecvate, ideile necesare, planurile cele mai bune, ocaziile perfecte îţi vin pe măsură ce continui să acţionezi îndreptându-te spre ţelurile tale clare. Tu doar continuă să acţionezi.
Folosiţi AFIRMAŢII:
Sunt sigur că pot să-mi realizez ţelurile.
Cu însufleţire acţionez pentru realizarea ţelurilor mele.
Afirmaţiile sunt expresia programelor pe care le introducem, le ÎNTIPĂRIM în creierul nostru la nivelul subconştientului.
Ţelurile ni le descriem în cuvinte, ce formează afirmaţii, dar ele nu sunt doar afirmaţie. Ţelurile sunt formulate prin afirmaţii, dar acestea sunt trăite de imagini trăite cu intensitate. Aceste imagini, combinate cu dorinţa profundă de a-ţi realiza ţelurile, , dau naştere la emoţii intense. Toate acestea produc MAGNETIZAREA creierului.
În ceea ce priveşte realizarea ţelurilor noastre, afirmaţiile îndeplinesc două funcţii: unele pregătesc şi sprijină preluarea imaginilor - ţel de către mecanismul automat, iar altele menţin această preluare. Ambele genuri de afirmaţii PROTEJEAZĂ calităţile imaginilor - ţel ce sunt deja întipărite în creier.
Afirmaţii pregătitoare sunt cele două de mai sus. Afirmaţiile de menţinere sunt necesare după visarea cu ochii deschişi, după acel joc de un minut - două al imaginaţiei, în care ai trăit intens imaginea ţelului împlinit. Când revii la realitatea cotidiană faci o afirmaţie de genul
(Ştiu că) mi se va realiza această dorinţă.
(Trebuie să eviţi de a-ţi spune: Ei, e doar un vis.)
Revenind la realitate, poţi să-ţi vezi liniştit de treburile tale, de activităţile cotidiene sau de acţiunile ce te apropie de împlinirea ţelurilor tale majore. Prin acest gen de afirmaţii, conştientul tău, atenţia ta, se concentrează asupra activităţile tale curente, lăsând subconştientului acele imagini emoţionale. În felul acesta, mecanismul automat este liber să lucreze nestingherit asupra acelor imagini pentru transpunerea lor în realitate - nestingherit de vreo curiozitate, nerăbdare sau îndoială a conştientului.
Reanalizează relaţiile dintre elementele din cele două grupe de mai jos:
a. cuvinte = afirmaţii = gânduri = vibraţii = energie
b. dorinţe puternice = cuvinte = imagini încărcate cu emoţii = vibraţii puternice = energie mare = putere
Importanta este şi IMAGINEA DE SINE, pentru a nu crea tensiuni interioare care pot bloca manifestarea, pentru a nu apare lupta dintre subconştient şi conştient, dintre dorinţă (pasiune) şi raţiune.
Imaginea de sine ne-o formăm prin afirmaţiile pe care ni le facem nouă înşine, prin afirmaţiile interioare repetate, prin permanentul nostru monolog interior. Cu alte cuvinte, ne creăm propria noastră imagine de sine prin AUTOSUGESTIE.
Când avem o imagine de sine bună, ne exprimăm natural şi creativ, ne exprimăm deschis, sincer. Orice om de succes are o bună imagine de sine, o înaltă stimă pentru sine. Umilinţa şi modestia exagerate nu sunt virtuţi. Adevărata virtute constă în a ne forma o bună părere despre noi înşine. A avea o bună părere despre sinele tău nu te face deloc încrezut, ea nu te împiedică să-i stimezi pe cei din jurul tău. de fapt, nici n-ai cum să te stimezi pe tine dacă nu-i stimezi pe cei din jurul tău. Această stimă de sine te ajută să-i stimezi mai mult pe ceilalţi.
Dorind să-ţi realizezi ţelurile, vei avea, în mod firesc, de făcut unele lucruri. Va trebui să întreprinzi acţiuni noi, să trăieşti multe experienţe noi pentru tine, va trebui să faci faţă unor împrejurări noi. Va trebui să depăşeşti puţin imaginea ta de sine. Va trebui să-ţi creezi noi OBICEIURI.
Pentru a reuşi acest lucru, trebuie să-ţi modifici IMAGINEA DE SINE, s-o EXTINZI sau chiar s-o SCHIMBI RADICAL, astfel încât ea să cuprindă (şi) noile componente.
Toate obiceiurile şi reacţiile noastre s-au format prin învăţare şi repetare.
Afirmaţiile fiind expresia gândurilor tale, este necesar să-ţi schimbi modul de gândire. Schimbându-ţi afirmaţiile despre tine, îţi schimbi, implicit, imaginea de sine. Aceasta atrage după sine schimbarea obiceiurilor, reacţiilor şi atitudinilor tale.
În timp ce-ţi afirmi, trebuie să-ţi foloseşti imaginaţia ca stimulator, pentru vizualizare.
De exemplu, pentru a-ţi modifica o comportare faţă de o anumită persoană este nevoie să-ţi imaginezi clar comportarea dorită şi să repeţi în imaginaţia ta acea comportare de mai multe ori. Atunci când vei fi pus în situaţia reală de a te comporta în acel fel, ai s-o poţi face fără stângăcie, cu naturaleţe, cu degajare.
O vizualizare clară şi repetată până la automatizare, te ajută în orice doreşti, ajută în realizarea oricărui lucru practic: renunţarea la un obicei nedorit, formarea de noi reacţii şi adoptarea de noi atitudini, îmbunătăţirea relaţiilor cu alte persoane, eliberarea de obsesii şi prejudecăţi dăunătoare, îmbunătăţirea memoriei, dobândirea capacităţii de a învăţa mai bine şi mai uşor, slăbire, etc, etc.
În cazul în care te vezi incapabil de a-ţi realiza ţelurile aminteşte-ţi că omul este o fiinţă a SUCCESULUI ce-şi împlineşte cu succes ORICE ţel. Modifică-ţi, în acest caz, imaginea despre tine însuţi. Vezi-te capabil de a-ţi împlini ţelurile pentru că precis eşti.
În toate activităţile tale este foarte important să ştii să te relaxezi. De aceea încearcă să alternezi activităţi plictisitoare sau obositoare cu activităţi plăcute, relaxante, relaxează-te mintal. Stai liniştit, contemplând priveliştea relaxantă din mintea ta.
Pentru a-ţi putea realiza ţelurile, este nevoie să acţionezi cu perseverenţă, constant; dar pentru a putea să acţionezi constant este nevoie să acţionezi degajat, fără stres, cu efort minim. Acest lucru îl realizezi prin alternarea activităţii cu relaxarea.
Acţionează, deci, cu perseverenţă, dar degajat, relaxându-te din când în când, având, însă, permanent în subconştient imaginea ţelurilor spre care doreşti să te îndrepţi. Nu te teme de greşeli sau de eşecuri.
MARELE SECRET se află acum la îndemâna ta. De îndată ce ţi-l însuşeşti şi-l foloseşti ai să vezi că succesul este de partea ta. Doresc să rezum acest mare secret într-o formulă, în cazul în care n-ai făcut tu acest lucru între timp:
1. Vizualizarea clară a ţelurilor tale.
2. Întipărirea imaginilor - ţel (prin repetarea nr. 1).
3. Magnetizarea creierului tău ci imaginile - ţel încărcate prin emoţii (prin vizualizarea clară şi trăirea imaginilor ţelurilor împlinite).
4. Protejarea întipăririlor şi magnetizărilor respective (folosind afirmaţii).
5. Acţiune.
6. Pentru a reuşi să te şi bucuri de împlinirea ţelurilor tale, pentru a face ca aceste împliniri să fie trainice, trebuie să aplici această formulă având grijă şi de detalii esenţiale:
I. Hotărăşte care sunt ţelurile tale cele mai importante (probabil iubirea şi bogăţia).
II. Alcătuieşte în mintea ta imaginea lor foarte clară, detaliată.
III. Stabileşte o dată precisă până la care le vei fi realizat. (Limită, nu restricţie.)
IV. Precizează ceea ce vei da înapoi sau cum îi vei răsplăti pe cei care te ajută.
(Altfel este posibil să pierzi tot ceea ce ai realizat.)
inspiraţie-sursă-scribd

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu