vineri, 25 mai 2012

QIGONG

Qigong (Chi Kung) este un sistem chinezesc antic de cultivare a sănătății, vitalității și longevității, cât și de evoluție spirituală. Bazat pe principiile clasice ale Taoismului, Qigong oferă o cale de autocultivare ce presupune armonia între toate nivelurile ființei umane (fizic, psihic și spiritual), armonia cu natura și progresul constant și natural, evitând excesele și accidentările posibile în alte discipline fizice și, în acelați timp, evitând retragerea din lume caracteristică altor căi spirituale.
Qi însemnă "respirație" și "aer" și, prin extensie, energie și vitalitate. Gong înseamnă muncă și exprimă de asemenea măestria dobândită prin exercițiu. Qigong înseamnă, prin urmare, lucrul cu energia.
Polaritatea Yin și Yang reprezintă rezultatul difernețierii primordiale a sursei universului, care prin scindare a dat naștere celor două contrarii, Yin și Yang, cât și energiei vidului. Această polaritate se regăsește sub diferite forme în Univers:

Prenatal și postnatal
Apa (hou) și focul (shui)
Mișcarea (dung) și Nemișcarea (jing)
Interiorul (nei) și exteriorul (wai)

Principiul celor trei forțe și al celor trei comori Trinitatea întâlnită în multe religii ale lumii se manifestă în tradiția taoistă la nivelul universului prin cele Trei Forțe ale Cerului (tien), Pământului (di) și Umanității (ren). La nivelul ființei umane, acestora le corespun cele Trei Comori care sunt esența (jing), energia (qi) și spiritul (shen).

Cele cinci energii elementare Conform paradigmei taoiste chineze a creației și formelor, toată materia de pe pământ este alcătuită și animată de cele 5 energii elementare. Conform Tratatului de medicină internă al Împăratului Galben, acestea sunt: Lemnul, Focul, Pământul, Metalul și Apa. Aceste energii se combină și se recombină pentru a forma miriadele de forme ce alcătuiesc lumea. Qigong oferă tehnici de echilibrare și dirijare a energiilor elementare care acționează în corpul uman. Fiecare energie elementară este asociată unui organ major și unor organe ajutătoare, astfel:

Lemnul este asociat cu ficatul și vezica biliară
Focul este asociat cu inima și intestinul subțire
Pământul este asociat cu splina, pancreasul și stomacul
Metalul este asociat cu plămânii și intestinul gros
Apa este asociată cu rinichii și vezica urinară

De asemenea, fiecărei energii, și prin urmare, fiecărui organ îi corespunde o culoare: verde pentru ficat, roșu pentru inimă, galben pentru pământ, alb pentru plămâni și albastru pentru rinichi.
- Wikipedia
Pe scurt, qigong-ul poate fii folosit pentru:
- prevenirea apariţiei bolilor,
- întărirea sănătății,
- tratarea afecțiunilor,
- întărirea corpului şi a sufletului,
- prelungirea vieţii şi atingerea longevităţii,
- creșterea capacitãţii de cunoaștere,
- armonizarea omului cu mediul înconjurător,
- descoperirea capacitãţilor deosebite ale omului şi consolidarea lor
- modelarea caracterului şi a moralei

Qigong poate fii folosit la orice vârstă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu