joi, 29 septembrie 2011

INSOMNIA

Medicina tradiţională chineză consideră că alternanţa somn-veghe are la bază 3 elemente:
- energia defensivă, OE, a cărei circulaţie se face în cursul nopţii prin cele 6 meridiane YIN, YANG-ul cedând astfel locul YIN-ului;
- trecerea din stare de veghe în stare de somn („YANG contra YIN") se află sub dependenţa meridianului extraordinar YANG CH'IAO MO (Vasul forţei şi al mişcării YANG);
- trecerea din stare de somn în stare de veghe („YIN contra YANG") se află sub dependenţa meridianului extraordinar YIN CH'IAO MO (Vasul forţei şi al mişcării YIN).
Insomnia se poate manifesta în diferite moduri: dificultatea de a adormi, trezire devreme, perioade de veghe în cursul timpului de somn, imposibilitatea de a domni toată noaptea. Analiza stării de insomnie trebuie să scoată în evidenţă câteva aspecte legate de somn:
a) Adormirea
Dacă adormirea se face cu dificultate este semn că YANG-ul nu cedează locul YIN-ului. Starea ide anxietate, întreţinută de numeroase gânduri la adormire, denotă o perturbare a energiei psihoemoţionale a sufletului, SHEN.
b) Durata somnului
Trebuie, de asemenea, să analizăm dacă durata de somn este scurtă datorită numărului insuficient de ore, sau dacă insomnia este compensatorie, cu mici perioade de somn în timpul zilei.
c) Trezirea
Trezirile dese cu somn superficial sunt semnul unei deficienţe de energie YIN, care nu mai poate reţine energie YANG. Trezirea la ore fixe se corelează cu afectarea organelor şi viscerelor. Dacă momentul trezirii coincide cu orarul de maximă activitate energetică a unui organ sau a unei „viscere", acesta este un semn al perturbării acestora. Trezirea constantă la ora 1-2 noaptea arată că este afectată energia Plămânului, la ora 3-4 noaptea, arată că este afectată energia Ficatului sau a Vezicii Biliare cu care acesta se „cuplează" energetic, iar trezirea la ora 4-5 dimineaţa arată că este o perturbare a energiei Splinei.
d) Calitatea somnului
Un somn neodihnitor denotă faptul că circulaţia CH'I-ului în profunzimea fiinţei noastre nu este eficientă. Astenia matinală indică o afectare a energiei Ficatului.
Cauzele insomniei
Factorii cauzali ai insomniei se corelează cu afectarea următoarelor organe YANG: Inimă, Splină, Ficat, Rinichi şi Stomac.
Astfel, pot fi diferenţiate 4 tipuri de cauze ale insomniei:
a) Deficienţa de Energie, CH'I, la nivelul Inimii şi al Splinei
Această situaţie apare mai ales în urma unor stări de anxietate şi suprasolicitare.
Sângele, HSŰEH, ajunge să fie în deficienţa, fiind incapabil de a mai „hrăni" Inima, care este locuinţa lui SHEN (a sufletului). În consecinţă, psihicul este afectat şi se instalează insomnia.
b) Dizarmonia dintre energia Inimii şi cea a Rinichiului
Poate fi determinată de: boli cronice, suprasolicitare şi stres, abuzuri sexuale care afectează energia YIN a Rinichiului; Rinichiul, fiind în deficienţă de energie, nu mai poate controla energia "Focului" de la nivelul Inimii, determinând hiperactivitatea YANG a inimii, care perturbă astfel psihicul.
c) Amplificarea dizarmonioasă a Focului Ficatului
Starea depresivă este o cauză de stagnare a Energiei, CH'I, a Ficatului care, dacă este de durată, se transformă în energia Focului care izbucneşte perturbând psihicul şi provocând instalarea insomniei.
d) Disfuncţia Stomacului
Alimentara necorespunzătoare duce la o acumulare de Glere (flegmă, mucozităţi) şi Umiditate. Stagnarea Glerelor şi a Umidităţii în Focarul mijlociu duce la afectarea energiei Stomacului, fapt care determină apariţia insomniei.
TABLOU CLINIC
a) Deficienţa Energiei, CH'I, a Inimii şi a Splinei
Manifestările principale: adormire dificilă cu treziri uşoare, somn tulburat de vise. Acestei stări îi sunt asociate adeseori şi alte fenomene: palpitaţii, astenie (slăbire generală a organismului), apatie (inerţie, insensibilitate), anorexie (lipsa poftei de mâncare), paloare. Limba este palidă cu depozit subţire.
b) Dizarmonia dintre energia Inimii şi cea a Rinichiului
Manifestările principale sunt: insomnie, nelinişte, ameţeli, palpitaţii, acufene (zgomote sau vâjâituri în urechi), transpiraţii nocturne, gura uscată, hiposalivaţie, senzaţii de arsură în torace, palme şi tălpi. Limba este roşie.
c) Amplificarea dizarmonioasă a Focului Ficatului
Manifestările principale sunt: somn tulburat de vise, iritabilitate, teamă, cefalee (durere de cap), gust amar.
d) Disfuncţia Stomacului
Manifestările principale sunt: insomnie cu senzaţie de plenitudine şi distensie (umflare) dureroasă în epigastru (partea superioară a abdomenului), eructaţii (râgâieli), distensie (umflare) abdominală, constipaţie. Depozitul lingual este alb, umed şi vâscos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu