joi, 29 septembrie 2011

SINDROMUL PREMENSTRUAL

Sindromul premenstrual este un ansamblu de manifestări specific feminine care pot afecta întreaga structură energetică a femeii în cauză şi al căror punct comun îl reprezintă caracterul lor ciclic. Manifestările de acest gen dispar complet în cazul femeilor iniţiate care îşi suspendă total ciclul menstrual. La femeile obişnuite, acest sindrom dispare la începutul sau în cursul menstruaţiei.
Sindromul premenstrual se manifestă la aproximativ 35-40% dintre femei. În formele majore, simptomele principale sunt următoarele:
- senzaţie de tumefacţie dureroasă a sânilor, care precede cu 5-7 zile sau mai mult instalarea menstruaţiei, senzaţie care creşte progresiv ca intensitate;
- distensie (umflare) abdominală dureroasă, fără localizare precisă, la care se pot asocia: constipaţie, apetit crescut pentru dulciuri şi alimente sărate, precum şi senzaţie permanentă de sete;
- edeme (umflare nedureroasă, rezultată din infiltrarea unui lichid seros într-un ţesut celular subcutanat) ale extremităţilor, cu evoluţie capricioasă, agravate de ortostatism (statul în picioare);
- tulburări neuropsihice de intensitate variabilă;
- cefalee (durere de cap), uneori intensă, progresivă, persistentă.
La aceste manifestări se asociază uneori tulburări cardiovasculare, respiratorii, urinare, neurovegetative, alergice sau se constată recidive ale unor manifestări patologice deja prezente [urticarie, prurit (mâncărime) genital, herpes recidivant, astm, crize de tetanie (contracţii musculare spasmotice) sau epilepsie etc.].
Cauza reală a sindromului premenstrual rămâne confuză pentru medicina actuală. S-au emis diverse teorii, încă din timpul lui Hipocrate, care menţiona despre acest fenomen: "agitaţia sângelui căutând calea de a ieşi din uter". Sunt incriminaţi următorii factori: creşterea permeabilităţii capilare, insuficienţa luteală, dezechilibrul raportului progesteron/aldosteron în a 2-a parte a ciclului, glanda Suprarenală, deficienţa de vitamine (B 6 şi A), cu scăderea nivelului de serotonină. [Insuficienţă luteală = insuficienţă a secreţiei de progesteron (luteină) ce are ca efect infecunditatea (femeia nu poate rămâne însărcinată); progesteron = hormon (steroid) secretat de către corpul galben (folicul ovarian care a expulzat ovulul) în faza a doua a Ciclului menstrual, iar în timpul sarcinii de către placentă, cu rol în menţinerea sarcinii; aldosteron = hormon (steroid) secretat de glanda suprarenală, cu rol în menţinerea echilibrului sodiu-potasiu în organism şi în reglarea tensiunii arteriale; serotonină = substanţă chimică formată în celulele intestinului care are rol în transmiterea mesajelor la nivelul sistemului nervos central.]
În medicina occidentală actuală tratamentul este în general simptomatic (focalizându-se doar asupra efectelor), la care, în cazurile severe, se asociază hormonoterapie, diuretice şi vitamine.
În concepţia medicinii tradiţionale chineze, manifestările funcţionale din cadrul sindromului premenstrual sunt consecinţa tulburărilor existente, în principal, la nivelul Ficatului, Splinei şi Rinichiului. Ca un element ezoteric foarte important, merită să reţinem faptul că armonizarea energiei în faza premenstruală poate duce nu numai la oprirea acestor manifestări penibile, ci chiar la o suspendare a ciclului. De aceea, acţionând în mod specific prin presopunctură, imediat ce încep să apară manifestările sindromului premenstrual, se poate opri manifestarea ulterioară a ciclului. Totuşi, aceste operări trebuie asociate întotdeauna cu tehnici yoghine de transmutare a potenţialului erotic şi de sublimare a acestei energii în forme superioare de energie.

Cauze ale sindromului premenstrual:
a) Stagnarea Energiei, CH'I, a Ficatului
Tulburarea factorilor emoţionali afectează funcţia Ficatului de menţinere a circulaţiei libere a Energiei vitale, CH'I. Astfel rezultă o stagnare a Energiei vitale, CH'I, şi o întârziere a circulaţiei acesteia. Energia vitală, CH'I, fiind „comandantul" Sângelui, HSŰEH, va determina stagnarea Sângelui. În aceste condiţii, Energia Ficatului poate agresiona cuplul Splină-Stomac, ceea ce explică manifestările digestive neplăcute. Circulaţia deficitară a Energiei, CH'I, şi a Sângelui determină afectarea meridianelor extraordinare CHONG MO şi Vas de Concepţie, cu apariţia ciclurilor menstruale neregulate, însoţite de dismenoree (tulburare a ciclului menstrual asociată cu dureri). Persistenţa obstrucţiei Energiei, CH'I, a Ficatului, împreună cu stagnarea Energiei şi a Sângelui poate determina apariţia de formaţiuni tumorale abdominale.
b) Deficienţa energiei YANG a Splinei şi a Rinichiului
Bolile cu evoluţie cronică pot determina o consumare a Energiei vitale, CH'I, cu lezarea energiei YANG, tulburarea afectând Splina care, devenind „deficientă", va „agresa" Rinichiul. Deficienţa energiei YANG a Splinei mai poate fi determinată de excesul de alimente crude şi reci sau grase şi dulci. Sindromul poate fi cauzat şi de deficienţa energiei YANG a Rinichiului. Insuficienţa energiei YANG afectează digestia, transportul şi transformarea alimentelor, precum şi capacitatea de transport şi de transformare a lichidelor organice, ceea ce duce la acumularea apei nocive şi a Umidităţii care formează apoi edeme.
c) Deficienţa Sângelui Inimii şi a Energiei Splinei
Această situaţie se poate datora suprasolicitării, stresului, supărării, hemoragiei cronice sau unor afecţiuni cu evoluţie cronică. În aceste condiţii, Sângele Inimii se consumă, iar Energia, CH'I, a Splinei este slăbită. Splina „deficientă" nu va putea produce Sânge suficient, agravând astfel deficienţa de Sânge a Inimii, care privează Inima şi creierul de „hrană". Afectarea funcţiei de transport a Splinei se repercutează asupra meridianului CHONG MO, determinând scăderea fluxului menstrual sau chiar amenoree (lipsă a menstruaţiei, dar nu ca urmare a unor procese spirituale de transmutare a potenţialului erotic, ci ca rezultat al unor stări patologice). Când Splina „deficientă" (lipsită de energie, CH'I) nu mai poate controla Sângele, fluxul menstrual este foarte abundent.
TABLOU CLINIC
a) Stagnarea Energiei, CH'I, a Ficatului
Manifestările principale sunt: iritabilitate, insomnie, cefalee (dureri de cap), distensie (umflare) dureroasă a sânilor, distensie (umflare) abdominală dureroasă mai accentuată în hipocondru (părţile laterale ale abdomenului), agravată la presiune şi căldură, senzaţie de plenitudine toracică. Ciclul menstrual este neregulat, cu flux redus şi sânge mai închis la culoare, eventual cu cheaguri, dismenoree (tulburare a ciclului menstrual însoţită de dureri). Acestei stări i se pot asocia: inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), eructaţii (râgâit), greaţă sau vărsături, senzaţie de corp străin în gât sau formaţiuni tumorale mobile în abdomenul inferior. Limba este de culoare roşu închis sau cu peteşii (mici pete roşiatice) pe margine.
b) Deficienţa energiei YANG a Splinei şi a Rinichiului
Manifestările principale sunt: astenie, moleşeală, tendinţă către somn, edeme (umflături nedureroase) ale extremităţilor şi feţei, cu creştere ponderală premenstrual, inapetenţă (lipsa poftei de mâncare). Ciclul menstrual este lung, apariţia menstruaţiei nu are, de obicei, o dată fixă. În aceste situaţii, fluxul menstrual este redus, cu sânge lichid deschis la culoare, dar aceste simptome nu arată totuşi, în cazul de faţă, un progres pe calea transmutării armonioase a potenţialului erotic. Acestei stări i se asociază: senzaţie de slăbiciune lombară şi a genunchilor, extremităţi reci, paloare, scaune moi, leucoree (scurgere vaginală purulentă) lichidă, albă, abundentă. Limba este palidă, tumefiată, cu depozit subţire, alb.
c) Deficienţa Sângelui Inimii şi a Energiei Splinei
Manifestările principale sunt: paloare, moleşeală, palpitaţii, insomnie, inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), distensie (umflare) abdominală. Ciclul menstrual este neregulat, cu flux redus şi sânge deschis la culoare, sau cu flux abundent. Acestor simptome li se asociază scaune diareice. Limba este palidă cu depozit subţire şi alb.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu