sâmbătă, 19 noiembrie 2011

IV. Controlul gândurilor

IV. Controlul gândurilor

Executând exerciţiile anterioare de conştienţă, mentalul dumneavoastră poate fi distras. Pentru a face faţă unei asemenea situaţii, trebuie să păstraţi ochii întredeschişi – rămânând cu privirea pe un obiect sau pe o pată la o distanţă de circa un metru în faţa voastră. Nu fiţi concentraţi pe obiect/pată. Făcând aceasta, puteţi fi deranjat de vagabondajul minţii dumneavoastră. Nu trebuie însă să vă alarmaţi. Practicaţi controlul asupra vagabondajului minţii cu răbdare şi perseverenţă. Treptat veţi reuşi. Pentru a trata distragerea mentalului puteţi urma oricare din următoarele două căi:

Exerciţiul 4.
Urmaţi-vă gândurile aşa cum un căţeluş din stradă urmează orice pereche de picioare pe care o vede în mişcare. Nu contează direcţia în care se mişcă. După câteva secunde, trebuie să conştientizaţi că gândiţi. Puteţi să vă spuneţi în interior: Gândesc..........gândesc.........gândesc. Prin aceasta veţi conştientiza că procesul de gândire continuă.

Puteţi efectua oricare dintre cele două exerciţii însă nu mai mult de cinci minute. Gândirea are tendinţa de a se opri atunci când conştientizaţi faptul că gândiţi. O distragere ce are la bază o puternică încărcătură emoţională: dragoste, teamă, resentimente, regrete – nu va ceda uşor acestor exerciţii. Alte exerciţii discutate în continuare trebuie să vă ajute în astfel de cazuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu